SPRAWDŹ NA EDD.NID.PL
FACEBOOK.COM/EUROPEJSKIE.DNI.DZIEDZICTWA
SMAKI DZIEDZICTWA
18.09.2021 r.
godz. 13.00 PLAC PRZED ART-INKUBATOREM
UL. PIASTOWSKA 19 C
11-19 września
MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA DZIAŁ REGIONALNO-BADAWCZY zaprasza na wykład i biesiadę przy bielawskim stole - kulinaria gospód przedgórza sowiogórskiego.
Wykład dra Rafała Brzezińskiego połączony z degustacją golonki sowiogórskiej stworzonej na bazie starego regionalnego przepisu. Z historią regionu i Bielawy związana jest bogata kultura kulinarna. Od dawien dawna miejscowe gospody, szynki i karczmy oferowały miejscowym jak i przyjezdnym znakomite dania, szczególnie mięsne. Popularna była wieprzowina, wołowina i dziczyzna.
Jedną z najbardziej cenionych potraw była golonka. Aktualnie golonka sowiogórska produkowana przez bielawską firmę Jerzego Gawryckiego gości na licznych stołach domów i lokali gastronomicznych w regionie sowiogórskim i często stawiana jest na stołach jako oryginalny produkt lokalny.
